Silmad paljastavad seksuaalse orientatsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pupillide suurenemine aitab jälile jõuda, kas oled hetero, homo või midagi muud
Pupillide suurenemine aitab jälile jõuda, kas oled hetero, homo või midagi muud Foto: Wikipedia.org

USAs Cornelli ülikoolis tehtud uuring näitas, et inimeste seksuaalse orientatsiooni paljastavad silmad.

Pupillide suurenemine aitab jälile jõuda, kas oled hetero, homo või midagi muud, kirjutab Live Science.

«Kui vaadatakse erootilisi pilte ning erututakse, siis pupillid laienevad ning see on alateadlik reaktsioon. Just pupillide muutumine paljastab, mis toimub inimkehas seksuaalse erutuse momendil,» selgitasid teadlased.

Uuringut juhtinud psühholoog Ritch Savin-Williams selgitas, et kui mees on hetero, siis ta pupillid laienevad seksikaid naisi vaadates. Kui aga homo, siis mehe silmad reageerivad talle meeldivatele meestele.

Kuid pupillide suuruse ja seksuaalse erutuse vahelist seost on teatud juba sajandeid. Näiteks kasutasid 16. sajandil Itaalias naised mürgisest taimest belladonnast tehtud silmatilku, mis hoidis pupillid suurena, andes võrgutava silmavaate.

Savin-Williams lisas, et pupillid võivad laieneda väga erinevate erutavate asjade peale. Näiteks armastatu näo nägemisel ning meeldiva kunstiteose vaatamisel.

Pupilli laienemine on autonoomse närvisüsteemi, mis kontrollib näiteks ka pulssi ja hingamist, reageerimine stiimulile.

Tavapäraselt on uurijad näidanud silmade ja erutuse seose kontrollkatses katsealustele erootikafilmi kaadreid või erootilisi fotosid. Samal ajal on katsealuste genitaalide küljes uurimisseadmed, mis mõõdavad muutusi, kaasa arvatud rohkemat vere voolamist suguelunditesse.

Savin-Wiliamsi sõnul ei pruugi sellised uurimistulemused adekvaatsed olla. Osa inimesi on võimelised seksuaalse erutuse alla suruma või siis laboratooriumitingimustes et teki neil üldse erutust.

«Osale inimestele ei meeldi, kui uuringus käsitletakse genitaale,» selgitad uurija.

Ka küsitlus, kas katsealustel tekkis erutus või mitte, ei anna adekvaatseid tulemusi, sest paljud häbenevad oma keha reageeringuid.

Paljudes kultuurides on tabu kõik, mis puudutab seksuaalset erutust ja sellega kaasnevat.

Savin Williams ja ta kolleeg Gerulf Rieger lahendasid dilemma, lähtudes pupillide reageeringust.

Nad kaasasid 165 meest ja 160 naist, kellest osa olid heterod, osa homod ja osa biseksuaalsed.

Katsealustele näidati ühe minuti pikkusi videoid mehe masturbeerimisest, naise masturbeerimisest ning maastikku. Samal ajal uuriti katses osalenute silmi ja pupille.

Uuring kinnitas, et pupillide muutuse ning seksuaalse erutuse vahel on seos. Heteromeeste silmad reageerisid naisele, homomehe silmad aga mehele ning biseksuaalid nii mehle kui naisele.

Lesbinaiste silmad reageerisid eelkõige naise nägemisele. Kuid heteronaiste silmad reageerisid nii mehe kui naise nägemisele.

Savin-Williamis sõnul ei ole tegemist sellega, et heteronaised oleksid salaja biseksuaalsed.

Uurijad ei tunne veel selle fenomeni mehhanismi. Ühe teooria kohaselt reageerivad naised selliselt, kuna ajaloo jooksul on neid meeste poolt tahetud seksuaalselt ära kasutada ning seda on ka tehtud. Selle tõttu võib naiste seksuaalsus käivituda igasuguse seksuaalse stimulatsiooni puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles