13. ja reede - ebaõnn?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13. ja reedet peetakse siiani ebausu ja õnnetustega seotuks
13. ja reedet peetakse siiani ebausu ja õnnetustega seotuks Foto: SCANPIX

Levinud arvamuse kohaselt peetakse 13. ja reedet ebaõnnega seotuks, kuid 2009. aastal on seda lausa mitu korda.

13. ja reede oli veebruaris, on täna ja järgmine kord on novembris. Selline kolmekordne 13. ja reede on iga 11 aasta tagant.

Miks 13. ja reedet hakati ebaõnnega seostama, ei ole siiani täitsa selge. Arvatakse, et see ulatub Jeesuse aega, mil üks ta jüngritest, 13. külaline pühal õhtusöömajal ta reetis. Juba keskajal oli väga levinud, et kui 13. kuupäev langes reedele, siis peeti seda väga õnnetuks.

Ka tänapäevasel postmodernsel ajastul ei ole ebausk 13. kuupäeva ja reede suhtes mitte kuhugi kadunud.

Faktid 13. ja reede kohta:

13. ja reede kartust nimetatakse teaduslikult paraskavedekatriafoobiaks. Triskaidekafoobia omakorda tähendab number 13 kartust.

Paljudes haiglates ei ole number 13 palatit, kõrgehitistel ei ole 13. korrust ja lennujaamadel ei ole väravat 13.

Ajaloost on teada, et mitmed suurkujud ei reisinud 13. ja reedel ning paljud neist on kartnud numbrit 13. Üks sellistest oli Napoleon.

Kirjanik Mark Twain oli kunagi ühel peol 13. külaline. Sõber hoiatas teda, et ta ei läheks sellele. Twain tunnistas hiljem, et laud oli kaetud 12 inimesele, nagu teda ei olekski oodatud.

Prantslastel on komme, et kui külalisi juhtub olema 13, siis palgatakse võõras 14. külaliseks.

Numeroloogide sõnul kannatab number 13 selle tõttu, et ta järgneb 12. Numeroloogid lisasid, et 12 seostatakse positiivsete asjadega nagu 12 kuuga, 12 sodiaagimärgiga, Vana-Kreeka 12 jumalaga, tosina ehk 12 munaga.

Numeroloogial ja numbritesse uskumisel on pikk ajalugu.

«Numeroloogiaga tegelemine ulatub tagasi Pythagorase aegadesse. Ta kirjeldas universumit kui numbrite kogu ning kasutas numbreid kirjeldamaks elus ettetulevaid juhtumeid ja ka igapäevaelu,» sõnas numeroloogiat uurinud matemaatik Mario Livio.

Tänapäeval on numeroloogiast saanud parateadus, mis on eelkõige meelelahutus.

«Inimeste alateadvuses on teatud numbritel teatud tähendus ning juhtumeid seostatakse teatud numbritega. Inimelu saab vaadata numbritsüklite jadana. Teatud vanusesse jõudmine ja tsükli läbimine viib järgmisesse tsüklisse,» sõnas numeroloog Sonia Ducie.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles