Kanepi suitsetamine kahandab noorte intelligentsust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus-Meremaal tehtud uuring näitas, et regulaarselt kanepit suitsetavate noorte intelligentsus langeb.

Teadlased jälgisid 1000 katsealust, kes olid sündinud 1972. ja 1973. aastal, edastab The Telegraph.

Katsealustelt küsitleti kanepi tarbimise kohta, kui nad olid 18-, 21-, 26-,32- ja 38-aastased. Intelligentsustestid tehti 18. ja 38. eluaastal. Samuti tuli katsealustel nimetada mõni lähedane, kes kirjeldas nende tähelepanu- ja mäluprobleeme.

Iga 20. tunnistas, et oli kanepit hakanud tarbima enne 18. eluaastat. Iga kümnes aga hakkas seda narkootikumi kasutama 20. eluaastatel.

Uuring näitas, et üle 18-aastaste ajutööd ja intelligentsust kanepi suitsetamine eriti ei mõjutanud. Küll oli mõju selgelt näha alla 18-aastastel.

Uurijate sõnul näitasid tulemused, et kanep mõjub noorte veel arenevale ajule halvasti.

«Kanepist loobumine või selle tarbimise vähendamine ei taasta selle eelset intelligentsustaset, vaid see jääb varasemast madalamaks. Intelligentsus mõjutab haridustaset, sissetulekute suurust, töövõimekust, võimalikke haiguseid ning isegi surma aega,» selgitasid uurijad.

Paljudes riikides peetakse kanepisuitsetamist sigarettide suitsetamisest ohutumaks.

«See ei ole nii. Nii kanep kui sigaretid on ohtlikud ja eelkõige alaealistele, kelle aju on arenemas,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles