Paleontoloogid leidsid vanimad merevaigus säilinud putukad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triasacarus fedelei (vasakul) ja Ampezzoa triassica
Triasacarus fedelei (vasakul) ja Ampezzoa triassica Foto: SCANPIX

Itaalias leiti merevaigust säilinuna 230 miljoni aasta vanused putukad, kelleks olid kärbes ja kaks puuki.

Teadlaste sõnul on nüüd leitud isendid 100 miljonit aastat vanemad kui varem merevaigust leitud vanimad putukad, edastab Daily mail.

Maailma vanimad lülijalgsed ehk artropoodid, mille hulka kuuluvad putukad, ämblikud ja koorikloomad, on säilinud vaid merevaigus.

Uurijate sõnul täiendab uus leid varasemaid teadmisi lülijalgsete evolutsioonist.

«Merevaik on paleontoloogide jaoks väga väärtuslik, kuna sellel on säilinud mikroskoopiliselt hästi erinevaid liike. Need säilitised paljastavad, milline on olnud evolutsioon miljonite aastate jooksul,» sõnas Ameerika loodusmuuseumi kuraator David Grimaldi.

Kuigi lülijalgsed on Maal elanud rohkem kui 400 miljonit aastat, oli seni vanim merevaigus säilinud lülijalgne 130 miljoni tagusest ajast

Nüüdne uus leid pärinev aga 100 miljonit aastat varasemast ajast. Tegemist on Triiase ajastu putukatega.

Padova ülikooli teadlased Eugenio Ragazzi ja Guido Roghi leidsid väikesed putukaid sisaldavad merevaigupiisad Põhja-Itaaliast Dolomiitide mäestikust. Merevaigupiisad oli 2 – 6 millimeetrised.

Leitud 70 000 merevaigupiiska uurisid ka Saksa teadlased. Kaks leitud puuki olid senitundmatud ning said teaduslikuks nimeks Triasacarus fedelei ja Ampezzoa triassica.

«Nende putukate välimus ei ole 230 miljoni aastaga kuigipalju muutunud. Neil on pikk, osadeks jaotunud keha, nelja jala asemel kaks jalga, ebatavalised küünised ja suuosa,» selgitas Ragazzi.

Iidsed putukad toitusid puude ja muude taimede lehtede mahlast.

Teadlastel ei olnud võimalik iidset kärbest kindlaks teha, kuna see ei olnud nii hästi säilinud kui puugid.

Merevaik on okaspuude kõvastunud vaik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles