Üheksa peret aitasid üksikisa

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste üksikisa Jaano Kielas (vasakul) ja lahke annetaja Erich Roodus Ford Tauruse sisemust kaemas.
Häädemeeste üksikisa Jaano Kielas (vasakul) ja lahke annetaja Erich Roodus Ford Tauruse sisemust kaemas. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kui ootamatult üksikisa staatusesse sattunud Häädemeeste valla Urissaare küla mees Jaano Kielas oli oma loo meedias avalikustanud, ilmus välja mitu abikäe ulatajat.


“Roodustega kokku on neid üheksa. Tõsi, autot pakkus ainsana Erich Roodus. Olen kõigile südamest tänulik,” ütles Jaano.



Eilse päeva sisustasid Roodused Jaanole heas mõttes üllatavalt. Esmalt oli ARKis sõiduauto Taurus Jaano nimele kirjutamine, siis mindi lastele riideid ostma ja istuti koos kohvilauas. Lõpuks käidi ära kindlustuses ja Jaano võis Tauruse rooli istuda ning koju sõita. Et tal on soolas töökoht, mille peaks saama, muutsid “oma rattad all” muidu pilves ilma sootuks päikselisemaks. “Kui saan selle töökoha, kolin korterisse töökohale lähemale,” märkis mees.



Pangalaenuga võetud kahest autost, mis neil abikaasa Piretiga oli, on üks ära viidud ja teist ootab sama saatus. Võlgasid on perel veel, aga Jaano loodab tööle hakates neid pisitasa maksta. “Peaasi, et sai rattad alla,” kordas ta.



Abistajaid enne Rooduseid oli kaheksa. Tuldi isegi Haapsalust. “Nood tahtsid oma silmaga näha, kui hädas ma olen,” jutustas mees. Kõige rohkem olevat haapsallased imestanud, kuidas saab nelja väikelapsega elada, kellest üks küll juba koolilaps, kui kool, lasteaed, pood, apteek ja pank asuvad 20 kilomeetri kaugusel.



“Vastukajasid minu loole on olnud palju, selliseidki, et mis sa, mees, halad, ela edasi. Kui laste ema Piret minuga ühendust võttis ja kojutulekust juttu tegi, olin valmis ta tagasi võtma. Aga ta ei tulnud, läks venna juurde ja kolm päeva hiljem suundus oma rekka-mehega sõidule. Ma ei tea, kas ta ongi enam koju oodatud,” jutustas Jaano.



Erich Roodus, kes elas varem abikaasa Tiiuga Torontos, on nüüd Pärnu elanik. Abistamine on nii temal kui ta kaasal lausa veres ja Kielaste pere pole Pärnumaal ainuke, kes nendelt tuge saanud.



“Meile läheb lihtsalt hinge, kui inimestel on nii raske, et näib: pole enam väljapääsu,” tähendas Tiiu. “Pealegi oli see auto meil üle,” lisas Erich.



Erich on pärnulastele tuntud ajast, kui elas Torontos ja tegutses Toronto-Pärnumaa seltsi esimehena. Aastaid vahendas ta kultuurikollektiive, tõi humanitaarabi. Pärnus elavad Roodused viiendat aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles