Rootslane suri, kuna anestesioloog läks lõunale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Rootsis Lidköpingi haiglas leidis aset juhtum, milles eakas neeruoperatsioonil olnud patsient suri, kuna anestesioloog ja anestesioloogiaõde läksid keset operatsiooni lõunale.

2011. aasta jaanuaris aset leidnud operatsioonil uinutati 72-aastane mees kell 10.45, edastab The Local.

Keskpäeval lahkus anestesioloog lõunale. 15 minutit hiljem lahkus operatsioonisaalist ka anestesioloogiaõde, kes samuti läks lõunale.

Operatsiooni juhtinud kirurg ei kutsunud teist anestesioloogi.

Haigla teisest osakonnast  kutsuti uus anestesioloogiaõde, kuid ta ei olnud kursis, kuidas töötab hapnikumask.

Järsku tekkis patsiendil vererõhu langus ning verejooks. Ta seisund muutus pärast kella 13. 00 kriitiliseks.

Asendusõde püüdis lõunal olnud anestesioloogi tabada, kuid see ei õnnestunud.

Kui anestesioloog ja anestesioloogiaõde lõpuks operatsiooniruumi tagasi tulid, nägid nad, et patsiendi hapnikuvarustus oli kinni keeratud. Mees oli kaheksa minutit hapnikuta.

Meest püüti elustada, kuid see ei õnnestunud. Ta oli langenud koomasse, saanud raske ahjukahjustuse ning suri paar nädalat hiljem.

Mehe tütar teatas juhtunust Rootsi meditsiinieetika nõukogule. Ta kritiseeris operatsioonil osalenud spetsialistide tööeetikat.

«Operatsiooni plaanimine sellisena, mis võimaldas kahel spetsialistil korraga lõunale minna, oli reeglite rikkumine ja patsiendi elu ohtu seadmine,» tõdeti meditsiinieetika komisjoni uuringus.

Samuti leiti, et anestesioloog oleks pidanud olema telefonitsi tabatav ning operatsioonile ei oleks tohtinud kutsuda õde, kes ei olnud anestesioloogia aparaatidega kursis.

Nõukogu langetas otsuse, et meditsiinitöötajad eirasid reegleid ja olid lohakad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles