Eestiga seotud filmid «Puhastus» ja «Vuosaari» on Soome Oscari soosikud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmi «Puhastus» esilinastus Tallinnas. Film põhineb Sofi Oksaneni (sinises kleidis) samanimelisel romaanil
Filmi «Puhastus» esilinastus Tallinnas. Film põhineb Sofi Oksaneni (sinises kleidis) samanimelisel romaanil Foto: SCANPIX

Soomes valib täna kaheksast liikmest koosnev žürii Soomet esindava filmi kandideerima Ameerika filmiakadeemia Oscari auhinnale.

Välja on pakutud rekordiliselt 35 filmi, kuid soomlasest filmikriitiku Veli-Pekka Lehtoneni sõnul on sobivaid kandidaate vaid kaks - «Puhastus» ja «Vuosaari», edastab Helsingin Sanomat.

«Puhastus» on Soome-Eesti koostöös valminud draama, mille režissöör on Antti Jokinen. Film põhineb Soome kirjaniku Sofi Oksaneni samanimelisel romaanil.

Selles kajastatakse kahe naise saatust Teise maailmasõja järgsel ajal Nõukogude Liidu poolt okupeeritud Eestis.

«Vuosaari» on Soome režissööri Aku Luohimehe film, mis räägib tänapäeva Soomest, igapäevaelust ja probleemidest. Režissöör küsib, kas tempokas ja pingelises linnaelu rütmis on õnnelik elu võimalik ning mis juhtub siis, kui ligimene unustatakse.

Selles linateoses mängib ühte peaosa Eesti laulja Lenna Kuurmaa.

Varasematel aastatel on Soomes Oscari soosikuna välja pakkunud vaid paar filmi.

Kaks aasta tagasi proovis Soome Oscarit saada dokumentaalfilmiga «Miesten vuoro», kuid see ei õnnestunud.

Teada on, et võõrkeelse filmi kategoorias eelistavad Oscarite jagajad tõsiseid draamasid. Ka see aasta ei ole erand.

Austria saadab võistlema režissöör Michael Haneke uudisfilmi «Amour» ning Rumeenia Cristian Mungiu linateose «4 Months, 3 Weeks and 2 Days». Mõlemad režissöörid on ka Cannes`i filmifestivalilt auhinna saanud.

Norrat esindab maadeuurija Thor Heyerdalist rääkiv linateos, Taanit Mads Mikkeleseniga peaosas õukonnadraama «A Royal Affair»  ning Rootsit kolmekordse Oscari kandidaadi Lasse Hallströmi «Hypnotisören», mille peaosas on Soome näitleja Tobias Zillacus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles