Nava lava näitemängud jõuavad teleekraanile

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaal Nava talus mitu aastat mängitud näidend jõuab teleekraanile.
Viljandimaal Nava talus mitu aastat mängitud näidend jõuab teleekraanile. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa Karksi valla Lilli küla Nava talu on viimasel kolmel suvel endast kõnelema pannud seal mängitavate näitemängude ja luuleetendustega, mulkide ettevõtmine jõuab pärnakate Ela Tomsoni ja Mati Põldre abiga nüüd teleekraanilegi.


Otse Läti piiril asuv põlistalu on viimasel kahel aastal lisanud talvise ürituse, nimelt lauldakse Eesti Vabariigi aastapäeval riigipiiril koos lätlastega isamaalisi laule. Tänavu 23. veebruaril avati seal Eesti Vabariigi sümboolne laulupiiripost nr 1.



Neli aastat tagasi märkas taluperemees Jaak Kõdar vanal talukaardil kuupäeva 28.07.1866. See oli talu vabaksostmise kuupäev Polli mõisnikult Georg von Strykilt. Taluperemehe nime all seisis kolm risti. Kuna Lilli külas oli näitemängude mängimine ja kirjutamine üsna tavaline, otsustas Kõdar kirjutada näitemängu talu vabaksostmisest.



Mõne kuu pärast üllatas ajakirjaniku kogemustega peremees täispika talunäitemänguga, mille pealkirjaks saigi “Kolm risti”. Asi võeti sedavõrd tõsiselt ette, et Tartust tulid osatäitjaiks Raivo Adlas, Aire Pajur ja Matti Linno, Ugalast Arvo Raimo. Näidendit mängiti 2006. aasta juulis kolm korda, vaatajaid oli kokku ligi 1000. Oma kogemusi ja abi jagasid tuntud teleinimesed Ela Tomson ja Mati Põldre. Põldre salvestas ka kogu etenduse.



Pudelist välja lastud vaimu pole kellelgi õnnestunud tagasi ajada. Nii valmis Jaak Kõdaril 2007. aasta suveks näitemäng “Muinassaar”. Ehitati välilava ja vaatajad said purikatuse. Paik sai nime Nava lava. 2008. aastal oli külarahval juba julgust nimetada üritus festivaliks. Näidendi pealkiri oli “Jukra”. Kõik kolm talunäitemängu räägivad Nava talu ja selle inimeste saatusest.



TV4 näitab näitemänge märtsi lõpus: 27. kell 21.25 on ekraanil “Kolm risti”, 28. kell 21.05 “Muinassaar” ja 29. märtsil kell 19.30 “Jukra”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles