Online-intervjuu: vastab rikkaks saamise õpiku autor Allan Keian

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Allan Keian ja suurärimees Urmas Sõõrumaa kirjutasid raamatu „"Kuidas rikkaks saada?"“
Kirjanik Allan Keian ja suurärimees Urmas Sõõrumaa kirjutasid raamatu „"Kuidas rikkaks saada?"“ Foto: Allan Keian

Kirjanik Allan Keian ja suurärimees Urmas Sõõrumaa üllitasid kahasse raamatu «Kuidas rikkaks saada?»

Seekord vastabki Elu24 lugejate küsimustele raamatu kirjutanud sulesepp Allan Keian.

Kas istusite tõesti koos Urmas Sõõrumaaga maha ja kirjutasite koos raamatu või oli see siiski enamjaolt vaid teie töö?

Me istusime tõepoolest Urmas Sõõrumaaga Rotermanni kvartali südames asuva eksklusiivse US Art Gallery antiiksetele toolidele ja hakkasime kirja panema mõtteid, mida nüüd kõik rikkuse poole püüdlejad saavad raamatust «Kuidas rikkaks saada?» lugeda ehk lühidalt: just täpselt nii see tõesti oli.

Kuidas rikkaks saada? Ühe lausega palun!

Sellele küsimusele leiad vastuse raamatust.

Kes on sinu lemmikkirjanik?

Aastaid olen Oscar Wilde`i geniaalseid ning tabavaid tekste imetlenud, kuid väga hästi kirjutavad ka nt. James Bondi looja Ian Fleming, inimhingesügavuse vast üks parimaid tundjaid Vene klassik Fjodor Dostojevski ning kuulus Prantsuse naturalist Émile Zolagi suutis oma kultusromaaniga «Nana» mind tõsiselt arutlema sundima, mille kõigega tuleb arvestada, et kirjutada üks sajandeid imetlust pälviv põnevusromaan.

Näed keskmise Eesti mehe kohta lausa ülihea välja! Oled vaba?

Komplimendi eest kummardus maani, kuid vaba ma ei ole.

Kas sellise lameduse pärast pidid tõesti puud surema?

Maga rahulikult kallike, puud olid selleks tähtsaks sündmuseks juba ammu säravvalgeks paberiks pressitud.

Sooviksin teada, kas oled hetero, aitäh!

J a h, palun!

Räägi oma tulevkuplaanidest mõne sõnaga? Mis edas saab? Kirjutad veel?

Olen kolm raamatut sisuliselt jutti kirjutanud, mis on ühest küljest katsumus, teiselt unikaalne kogemus. Eestis on vähe noori autoreid, kellel kolmel järjestikusel aastal ilmub täispikk romaan, aga ma lihtsalt tundsin, et kõik see, mis mul öelda oli pidi ka võimalikult vahetult kaante vahele saama.

Hetkel on plaanis pikemaks ajaks aeg maha võtta ning hoopis selle üle pikemalt juurelda, mismoodi üleüldse edasi minna. Elu annab sellele vast kõige õigema vastuse ning ehk juhatab teeotsanigi, mis millegi tõeliselt täisväärtuslikuni kulgeb.

Lähiajal kindlasti midagi ei kirjuta seda, kas kunagi ei oska hetkel isegi sügavele iseendasse vaadates vastata. Anyway, fakt on see, et aastal 2013 minu sulest ühtegi raamatut ei ilmu.

Kirjutasid mõni aasta tagasi väga tõsise ja mõtlemapaneva romaani «Otseteed paradiisi» oli mäletamist mööda selle pealkiri. Miks nüüd sellist kommertsi kirjutad. Kas juurte juurde ei ole plaanis tagasi pöörduda?

Kui täpne olla kannab see raamat pealkirja «Otsetee paradiisi». Lugu, mida nimetatud romaanis käsitlesin oli selle kirja panemise ajal vastik mulle endalegi – vastik oma kõige jubedama reaalsuse pärast.

Miks on Eesti maaelu totaalselt p####s? Miks domineerib seal madalalaubalisus ja toore jõu ülemvõim? Miks lokkab praeguseni väikestes maakoolides täielik onupojapoliitika ning pannakse näo järgi hindeid?

Miks garanteerib pealinna õnne otsima tulnud noore väikealevineiu lihtlabase ettekandja ameti, vaid talle isaks sobiva kõrtsi omanikuga magamine?

Kuidas on see võimalik, et mingid Lääne- ja Lõuna-Euroopa keskealised libedikud sedavõrd kergekäeliselt noori Eesti koolitüdrukuid mööda maailma kupeldavad?

Püüdsin neid õõvastavaid seike kirja pannes lugejad just selliseid küsimusi küsima sundima, kuid nüüd mõni aasta hiljem nimetatud romaanile mõeldes tekib peas, vaid üksainus päring: miks toimub see kõik muutmata kujul endist viisi edasi?

Glamuursest elust USA suurlinnades ning otsida vastust miljonidollariküsimusele «Kuidas tõeliselt rikkaks saada?» on kordades lõbusam kirjutada.

 Kõik teavad, et sul on Janne Saarega salasuhe. Räägi sellestki meile pikemalt.

Imekauni Janne imekaunis foto kaunistas minu eelmise romaani «Puhtsüdamlik ülestunnistus» imekaunist esikaant. Hoidsime seda tõepoolest terve pika suve kiivalt saladuses.

Olen 15-aastane ilus tüdruk ja tahan ka su raamatukaanele poseerima tulla. Mis selleks tegema pean?

Olema see ilus 15-aastane tüdruk ja elama oma ilusat noort elu täpselt sama rõõmsalt edasi. Usu mind, pikal eluteel on Sulle palju enamat pakkuda!

Millest sinu järgmine raamat räägib, kas samuti rahast?

Keegi kunagi on öelnud, et raha polevat kunagi piisavalt palju, ehk siis ka rahast kirjutatud raamatutest ei saa iialgi küllalt.

Milline Urmas Sõõrumaa inimesena on? Kas ülbe, selline tüüpiline uusrikas? Iseloomusta teda!

Meie esimene kohtumine seoses raamatu «Kuidas rikkaks saada?» kirjutamisega toimus laupäeva hommikul ajal, mil enamus kohvitass ühes ning telekapult teises käes pehmes voodis mõnuledes täiel rinnal nädalavahetust nautis.

Lausa hullumeelselt kiire päev seljataga, teatavasti viibib ta Eestis kuus vaid loetud päevad, otsustas Urmas sel päikeselisel kevadhommikul välja puhkamise asemel hoopis minuga kohtuda, et maailmaasju arutada ning raamatu teemal filosofeerida.

Võin kindlalt väita, et Urmas Sõõrumaa on üks kõige suuremeelsemaid inimesi, kellega mul nende elatud 29-aasta jooksul on õnnestunud tuttavaks saada.

Mida arvate 9.9.2001 sündmustest?

Aasta tagasi samal ajal olin New Yorgis. Nende kunagisel asukohal seistes, taastasin selle meedias nähtud kohutava mälupildi, kuidas kuulsad kaksiktornid toona täpselt 10-aastat tagasi inimesi täis reisilennukitega sihitult kokku varisesid tekkis tunne, et see ei saanud ju ometigi päriselt juhtuda – aga ometigi juhtus.

Olen alati igasuguse vägivalla ja terrorismi sügavalt hukka mõistnud ning leian, et ühegi religiooni nimel ei tohi süütuid inimesi tappa. Õnneks on NYC vähemalt tänavapildis oma senise avatuse ja sõbralikkuse suutnud taastada.

Kui mõni tundmatu noor autor teeks teile tuntud kirjanikule samasuguse ettepaneku kahesse raamat kirjutada, kas oleksite nõus?

Ma oleksin äärmiselt õnnelik, kui keegi minuga mõnd ülihead ideed jagada sooviks, eriti veel siis, kui ta väga hästi kirjutada oskab.

Milliseid raamatuid ise meeleldi loed?

Kõige enam hindan raamatutes põnevat ja huvitavat süžeed, tugevat sõnumit ja geniaalset kirjutamisstiili. Kui need kolm on olemas, on see raamat raudselt minule.

Kui palju selle raamatu peategelases on teid ennast? Kas sellist materiaalsete väärtuste ülistamist nii väga propageerivat raamatut on üleüldse eetiline kirjutada?

Minult on raamatu peategelasele antud, vaid natuur – sihikindel karakter, kes on võimeline nii põrgutulest, kui ookeanitormist enese eesmärkide nimel läbi tungima. Pigem ma küsiksin vastu, miks see nii on, et maailmas domineerivad just nimelt materiaalsed väärtused, mitte näiteks vaimsed.

Meid valitseb totaalne raha kummardamise ülemvõim. Sooviga viimasele tähelepanu juhtida ning lugeja küsima panna, kas see tõepoolest nõnda peab olema ma selle raamatu osaliselt kirjutasingi.

Millega veel peale raamatute kirjutamise tegeled?

Üritan enda päevad võimalikult kvaliteetselt elu kogedes õhtusse saata. Usun, et kõik ilus ja hea on tihtipeale inimese enda mõtlemises kinni. Minu eesmärk on igast päevast midagi uut õppida või enese jaoks avastada. Kõige enam hindan häid inimesi enda ümber. Meelt lahutan teatris, kinos ning parimatel pidudel.

Olete muidu õnnelik inimene?

Püüan tegeleda asjadega, mis minu elu võiks õnnelikuks muuta. Hetkel olen jah õnnelik, sest enda seniseid eluvalikuid vähemalt praeguseni ei kahetse.

Mida sooviksite veel elus saavutada?

Ma siiralt usun, et kõige suuremad saavutused on alles ees. Olen kahekümnendate eluaastate lõpusirgel ning järgmised kümmekond aastat peaks kujunema eluperioodiks, mille käigus tuleks rajada nn eluvundament, mis kestaks elutee lõpuni. Saavutuste aeg minu elus alles algab!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles